Meldpunt Lelystad Airport
Vraag & antwoord
Wat zijn (de namen van) de vliegroutes van en naar Lelystad Airport?

Het kleine verkeer volgt de routes die speciaal voor hen zijn ontworpen. Vliegtuigen kunnen trachten de routes zo goed mogelijk te volgen.

Het in- en uitvliegen van het luchtruim dat onder toezicht staat van de luchtverkeersleiding (de zogenaamde CTR) gebeurt op twee punten: MIKE in het noorden en BRAVO in het zuiden.

De routes voor het kleine verkeer in de nabijheid van de luchthaven zijn ‘eenrichtingsverkeer’. Vanaf MIKE vliegt een piloot via X RAY naar de start- en landingsbaan. Vanaf de baan vliegt een piloot via YANKEE naar punt BRAVO. De BRAVO-route is uitsluitend voor vertrekkend verkeer, de MIKE-route uitsluitend voor landend verkeer.

Bij slechter zicht of bij specifieke vliegplannen van huidig verkeer waar deels op zicht en deels op instrumenten wordt gevlogen, kunnen de piloten met toestemming van de luchtverkeersleiding ook via BRAVO naar de baan vliegen om te landen.

Voor het groot commercieel vliegverkeer is de route afhankelijk van de bestemming. Er zijn verschillende vastgestelde routes van en naar Lelystad Airport.

Meer informatie over de vliegroutes? Bezoek de speciale Lelystad Airport pagina van de LVNL: lvnl.nl/lelystad