Meldpunt Lelystad Airport
Nieuws
Aanvliegroute Lelystad Airport langs de A6

Het vliegseizoen is dit voorjaar laat op gang gekomen door de gevolgen van COVID-19. Nu de maatregelen zijn versoepeld, zien we een stijging in het aantal vliegbewegingen, versterkt door het mooie (vlieg)weer van de laatste tijd.

Sinds 7 november 2019 (start van luchtverkeersleiding op Lelystad Airport) volgen vliegers vaste routes als ze van of naar Lelystad Airport vliegen. De route naar Lelystad Airport ligt pal naast de snelweg A6 op ongeveer 500 meter hoogte (1500 voet). Vliegers zijn zelf verantwoordelijk om deze route op de juiste wijze te volgen. Omdat zij ‘op zicht’ vliegen, zijn er echter afwijkingen in het vliegpatroon: de ene vlieger vliegt dichter langs de A6 dan de andere. Dat is onvermijdelijk, onder meer omdat elk vliegtuigtype de vlieger een iets ander zicht op de grond geeft (zogenaamde zichtlijnen vanuit de cockpit).

Vanaf Lelystad Airport worden ook zogenaamde aerobatics-vluchten (stuntvliegen) uitgevoerd. Deze vluchten worden uitgevoerd in ‘vrij’ luchtruim dat niet onder toezicht staat van de luchtverkeersleiding. Dit luchtruim ligt verder weg van Lelystad Airport. Aerobatics-vliegers maken van dit vrije luchtruim gebruik voor hun oefeningen, waarbij zij de intentie hebben om uit de buurt van bebouwd gebied te blijven. Het kan echter voorkomen dat u deze vliegtuigen over hoort komen wanneer ze de route afleggen tussen de luchthaven en het vrije luchtruim. De luchtverkeersleiding faciliteert vluchten van en naar de oefengebieden, waarbij zij extra aandacht geeft aan het vermijden van woonwijken.

Het is belangrijk dat u eventuele hinder die u ervaart, meldt bij het Meldpunt Lelystad Airport. Geeft u daarbij zo nauwkeurig mogelijk het tijdstip en de registratie van het vliegtuig door. Meldingen kunt u doorgeven via deze website of telefonisch via 088-6009709.